DN’s os(m)akliga rapportering i Stadionfrågan

På goda grunder skrev en aktiv djurgårdssupporter ett välformulerat mejl, till DN:s sportchef Nils Palmgren, där han ifrågasätter tidningens bevakning av Stadion-frågan. Djurgårdssupportern vänder sig främst mot den artikel där fem friidrottsvärldsstjärnor, på DN-sportens framsida, intervjuas för att ge sin syn på att Stockholms Stadion eventuellt ska omvandlas till en renodlad fotbollsarena.

Följande fick han till svar från DN:s sportchef:

Hej.
Vår krönikör Johan Esk tycker att fotbollen och friidrotten ska samsas på Stadion. Det finns inte alls två alternativ där det ena är bara för fotbollen och det andra enbart för friidrotten. Det finns två alternativ där det ena är som nu, alltså fotboll/friidrott och det andra är enbart fotboll.
I dagens tidning får friidrottarna komma till tals och Djurgården fotboll komma till tals. Många har reagerat på att vi låter fem världsstjärnor uttala sig och att vi därmed tagit ställning för att skydda DN-galan.
Vad är det för trams. Att fem världsstjärnor uttalar sig om Stadionborgen är en självklar nyhet.
En sak kan vi vara helt säkra på och det är att debatten kommer att fortsätta. Vem vet, i maj när politikerna ska komma med ett första beslut (men långtifrån ett sista) kanske fem gamla fotbollsstjärnor med Knivsta Sandberg i spetsen får uttala sig om Stadions framtid.

Med vänlig hälsning
Nils Palmgren
Sportchef




Det mest upprörande är inte att sportchefen för Sveriges största morgontidning är omedveten om att en av Stockholms mest älskade och berömda idrottsprofiler, Gösta ”Knivsta” Sandberg, är bortgången sedan tre år tillbaka, utan att sportchefen i fråga lider både brist på insikt och verklighetsförankring i en fråga som trots allt upptar tre sidor i onsdagens pappersupplaga samt, än allvarligare, tycks sakna förståelse för hur seriös journalistik ska bedrivas.

För det första, Nils Palmgren, är det bara att öppna din egen tidning från onsdagen där det står att Djurgårdens IF tackar blankt nej till alla alternativ som involverar löparbanor. För oss som är insatta i frågan, har detta varit uppenbart långt innan remissvaret anlände till staden. Situationen är alltså som följer: antingen försvinner fotbollen eller friidrotten. Något kompromissförslag existerar inte i realiteten. Detta borde du veta.

För det andra, Nils Palmgren, så nej, det är ingen nyhet att fem världsstjärnor uttalar sig om Stadion. Ni, på DN, har ringt upp dessa fem världsstjärnor och bett dem att uttala sig i frågan. Det är, snarare än en nyhet, vad jag skulle kalla en tillverkad produkt, en typ av populistisk journalistik i en form som känns ovärdig en tidning av DN:s kaliber och ambitionsnivå. För en balanserad och saklig rapportering hade ni likväl kunnat kontakta även fem djurgårdsprofiler. Man har alltid ett val som tidning, som journalist, att belysa flera sidor. Det har ni inte gjort i det här fallet. Orsakerna till detta kan man bara spekulera i, men i frågan om Stadions framtid bör Dagens Nyheter (med tanke på sin involvering i den enda elittävling som försvinner ifall Stadion blir en renodlad fotbollsarena) ta sin uppgift som nyhetsrapportör på största allvar och vara extra försiktiga.

Vad gäller Johan Esks krönika, så har jag inga synpunkter vad gäller journalistisk etik. Han är krönikör, och det är en krönikörs uppgift att tycka. Men håll med om att krönikan var något av det mest fruktlösa som publicerats på länge. Johan Esk förkunnar att han har en naiv dröm att Stadion ska kunna inhysa både fotboll och friidrott, för att sedan förklara att detta inte är praktiskt genomförbart utifrån de förutsättningar som föreligger. Jo tack, själv drömmer jag naiva drömmar om världsfred och att Djurgården ska spela Champions League-final på Nou Camp om fem år; men vad vill du ha sagt, Johan Esk? Vad är din lösning? Jag har läst din krönika flera gånger utan att kunna utläsa något ställningstagande eller en vilja till analys.

DN-sporten har fumlat betänkligt på sistone. Så sent som den 16 april skrev tidningens Magnus Sjöholm ett hett debatterat allsvenskt matchreferat som måste vara ett av de största lågvattenmärkena i svensk sportjournalistiks historia.

Med andra ord mår inte DN-sporten speciellt bra just nu, utan präglas av en imkompetens som, när man läser Nils Palmgrens mejl, tycks bottna i bristfälligt ledarskap. Ur djurgårdsperspektiv, är det högst önskvärt att Dagens Nyheter tar sitt ansvar, som Sveriges ledande morgontidning, och ser över sin bevakning av Stadion-frågan. För tillfället saknar den balans, seriositet och nyanser.



/DPA genom Kaj Ranén

7 svar to “DN’s os(m)akliga rapportering i Stadionfrågan”

  1. djurgårdsninja :: Bra om DN’s keffa Stadion-bevakning :: April :: 2009 Says:

    […] Djurgårdspublikens Arenagrupp skriver en bra text om saken där de bl a förvånas över DNs sportchefs referens till att Knivsta Sandberg […]

  2. Ken Shabby Says:

    Som jag tolkade den här texten (http://www.dn.se/sport/stadion-ar-friidrottens-enda-alternativ-1.849499) som låg i anslutning till friidrottsstjärnornas citat så är det inte ens DN själva som tagit initiativet till rundringningen utan friidrotten själva.

    DN publicerar alltså okommenterat friidrottens eget propagandamaterial. Eller? DN:s artiklar motsäger sig själva:

    ”DN har låtit fem av dem svara på två frågor”
    (http://www.dn.se/sport/en-skam-om-stadion-mister-loparbanorna-1.849496)

    ”Friidrotten har mobiliserat DN-galans storstjärnor världen över för att nostalgiskt argumentera för den gamla olympiaarenans löparbanor”
    (http://www.dn.se/sport/stadion-ar-friidrottens-enda-alternativ-1.849499)

  3. jåpen Says:

    Kaj! Stort tack till det fina inlägget. Du verkar verkligen ha huvudet på skaft och jag ser fram emot fler läsvärda saker från din och DPA:s sida. Har ni något förslag på hur man ska göra allmänheten som inte läser Djurgårds sidor att uppmärksamma dessa skamliga artiklar.

  4. DN-sporten kan göra som dem vill. | DIFBloggen Says:

    […] Många med mig har under veckorna som gått reagerat starkt på Dagens Nyheters partsinlagor och minst sagt oseriösa journalistik i arenafrågan. Djurgårdspublikens Arenagrupp (DPAG) har även dem vaknat och lagt upp en bra text om detta på bloggen. […]

  5. Alex Says:

    För själv en mailkonversation med ett par skribenter på DN, bland annat Sven Gustavsson (som bl.a. skrivit denna: http://www.dn.se/sport/stadion-ar-friidrottens-enda-alternativ-1.849499)

    I senaste mailet skriver han:
    ”Hej Alexander!

    Tror du själv att Stadion går att bygga om så det blir en modern fotbollsarena?

    Med modern fotbollsarena menar jag de som byggts i Göteborg och Malmö. Alltså en tät arena med branta läktare där det också ska finnas möjlighet med tak över konstgräset. Det är klart att Djurgården ska ha en sån arena. Därför har jag svårt att förstå fansens insnöande på Stadion, som ju är en hopplös arena för fotboll och komemr så att bli.

    Och var ska Djurgården hitta 300 miljoner för att bygga om Stadion till något som ändå inte blir bra?

    Med vänliga hälsningar

    Sven Gustavsson

    DN-sporten”

  6. Erik Says:

    Jag hoppas innerligt att ni mailade Nils palmgren denna skrift! Mycket bra skrivit och man kan inte säga annat än att allt stämmer.. Pissa på friidrotten, den hör ändå hemma i Götet, som vad jag vet ändå är friidrottens hemmaort…

  7. Gurra Says:

    En stilla undran, försöker få lite klarhet.

    Vilka tomter är det ni i arenagruppen finner intressanta? Hela norra djurgården är väl intressant, eller är det ett big ”NONO” från sthlmstad? Att vi håller oss i närområdet är väl iaf 10 ggr bättre än en flytt till globen, lr?

Lämna en kommentar