Football’s comin’ home?

Mellan 1906 och 1910 spelade Djurgårdens IF sina hemmamatcher på Östermalms IP. Nu kan det vara dags igen. Djurgården har tillsammans med Stockholms stad gått ut med en avsiktsförklaring på Djurgården Fotbolls officiella hemsida och Newsmill som dels förkunnar att Stadion inte längre är ett alternativ eftersom den inte kan utvecklas till en modern fotbollsarena av högsta klass, och dels att Östermalms IP därmed återigen är Djurgårdens IF:s huvudspår.


800px-Ostermalmsip



Även om vi, inom Djurgårdspublikens Arenagrupp, till hundra procent ställt oss bakom föreningens ambition att bygga om Stadion, så inser och anser vi att ett nybygge på Östermalms IP vore ett alternativ minst i samma klass. Både geografiskt och historiskt är miljön och platsen djupt förankrad som DIF-land, och dessutom ger en arena av modernt snitt helt andra intäktsmöjligheter än Stadion, där utrymmet för modernisering är begränsat.

Det är med en positiv inställning som vi bemöter nyheten att Östermalms IP kan bli Djurgårdens nya hemmaarena.Vi hoppas att inom en snar framtid kunna återkomma med ytterligare kommentarer.


DPA genom Kaj Ranén

5 svar to “Football’s comin’ home?”

  1. Johannes Says:

    Naturligtvis ställer jag mig bakom föreningens val att ännu en gång gå vidare med ÖIP, men jag tyvärr övertygad om att det kommer gå åt helvete även med detta. Vad finns det som talar för att det kan bli av något med ÖIP denna gång egentligen?
    Fortsatt luttrad tills något konkret händer, litar inte det minsta på KDF.

  2. Linus Says:

    Kan man tänka sig att KDF hamnat i en annan situation sen senast? Kungen, som vad jag förstått är ordförande i KDF, har tappat i popularitet efter att äskat om statligt bidrag då hans äldsta dotter ska gifta sig. Detta i tider då kommuner och landsting tvingas till nedskärningar. Rent spontant ser jag som ett mötesgående i frågan om ÖIP skulle kunna vara en del i ett politiskt spel från kungahuset.

  3. realkh Says:

    Kan ju vara så att DIF tar större hänsyn till utformningen av arenan.

    Om man läser KDFs svar till varför det inte blev något på storängsbotten så visar det sig att de inte var fullt så negativa som angivits till en arena på sitt område. Däremot på den plats som angavs först.

    Ahlgren är också försiktifgt optimistisk.

    Vi får se vart det här leder. Att Stadens politiker sätter tryck på KDF är garanterat ingen nackdel för oss.

  4. Hasse Says:

    Man vågar ju knappt hoppas. Inte ens efter de antydningar som gjorts, senast i AB, att KDF är villiga att diskutera vidare kring det förslag DIF nu lagt fram.

    Det suraste är nästan ändå att vi hade kunnat driva ÖIP-spåret vidare för många år sedan, och då hade det kanske pågått ett bygge nu.

    Första gången DIF tog upp det med Stockholms Stad (som f.ö. var fel beslutsfattare att diskutera med) så fick man nej, och gick inte vidare med överklagan. Det här var 2004. Mycket märkligt. Först på supportrarnas initiativ tog man upp det igen, och presenterade senare ett megakompexförslag som fick även mig att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Hade man i det läget diskuterat noga med KDF innan man tog fram förslaget hade vi nog som sagt kommit längre idag.

    Sen gör man dessutom samma misstag igen med förslaget på Storängsbotten som också blev för stort och omfattande.

    ”Högmod går före fall” som det heter, och det är väl även därför vi ligger risigt till i tabellen också. Inte bara i arenafrågan. Och det är därför kansliet nu får krypa tillbaka till klocktornet med svansen mellan benen från de (förmodat) flådiga lokalerna på Valhallavägen…

    Nej, se nu till att presentera ett realistiskt förslag för KDF på en arena för kanske ner till 18000 personer. Det räcker till att börja med, det viktigaste är att vi sätter spaden i marken så snart det bara går.

    Den befintliga verksamheten på ÖIP (hockeyrink, isbana på vintern, konstgräsplaner mm) ska ju flyttas till Storängsbotten, och det är viktigt att det förslaget också blir bra annars får vi proteststormar som förra gången och då vet vi hur det gick.

    Till sist påpekar jag att inget av det som nu presenteras för KDF är något som tidigare eller nuvarande styrelser tänkt ut själva. Det här har diskuterats av supportrar sins emellan på forum och i mail till DIF:s styrelse i många år. Supportrarna ska ha mycket cred om det här går igenom.

  5. Hasse Says:

    Och jag vill tillägga till ovanstående att när det gäller frågan vart den befintliga ÖIP verksamheten ska ta vägen så har jag föreslagit (igen…) till DIF att utöver Storängsbotten så finns Gärdets Sportfält, intill Kampementsbadet, att tillgå.
    Många skulle uppskatta en upprustning av de fotbollsplanerna, och där finns gott om plats för annat också.
    DIF AF spelade sina matcher där förut kan ju nämnas i förbifarten.

Lämna en kommentar