Uppdatering december 2011

Under de senaste dagarna har DPA fått en hel del frågor och därför väljer vi att publicera denna text här och på diverse forum:

DPA träffas regelbundet men det mesta av intern kommunikation sker per mail och forum. I DPA är ett par medlemmar mer aktiva än de andra och bland de mer aktiva finns olika ansvarsområden och uppdrag – bland annat språkrör, strategiska frågor, förhandlingar och extern PR/kommunikation. För våra språkrör, som fört kommunikationen med/mot DIF, har det tillsammans med föreningen vuxit fram en insikt under hösten att det kan bli väldigt svårt att genomföra ett eget arenaprojekt och att Stockholmsarenan kommer att bli vårt hem för många år framöver.

Ingen av våra medlemmar har däremot uppfattat att arbetet med en egen arena skulle läggas ner permanent; det här beslutet har vuxit fram och det har inte funnits en definitiv tidpunkt för när man beslutat att ge upp varken Nya ÖIP eller Storängsbotten. I denna veva brast dessvärre den interna kommunikationen inom DPA och därför har olika delar av DPA haft olika mängder beslutsunderlag att agera och ta beslut utifrån. Vi är inte en homogen grupp där alla har lika åsikter och vi har inte varit helt eniga i alla frågor. Men demokrati råder och vi försöker att vara pragmatiska och rationella i våra beslut. Någon eller några av oss kanske hade omvärderat vår röst kring flytten till Stockholmsarenan, men med facit i hand så är vi eniga om att vår rekommendation är det bästa för Djurgården och dess supportrar. Både på kort och lång sikt.

Samtidigt vill vi poängtera att utan DPA:s arbete skulle det aldrig blivit aktuellt med varken Nya ÖIP eller Storängsbotten ånyo. Det är vi som lyft, drivit och undersökt frågorna när Djurgårdens arbetsgrupper gått i stå (och med facit i hand inte haft kompetens eller driv nog för detta). Vi har i fem års tid lagt ner otroligt mycket ideellt arbete och inga ville mer än vi lyckas med att ro det här i hamn. Men vi har misslyckats. Förutsättningarna finns helt enkelt inte just nu och det är den bistra verkligheten. Detta till trots står vi ihärdigt fast vid att Djurgården skall ha en egen arena och att förutsättningarna för det finns under vissa gynnsamma förhållanden: vår förhoppning är att se och lära av Swedbanks och Stockholmsarenans första år och låta Djurgården stabilisera sin organisation och ekonomi under tiden. Därför kommer vi, så snart som våra sammantagna resurser tillåter, återuppta arbetet med att leta möjligheter för en egen arena.

När vi som grupp insåg att Stockholmsarenan sannolikt skulle bli vår hemvist för minst 6-7 år framåt (även om vi fått spaden i marken 2015 för något av de pågående arenaprojekten) så flyttade vi vårt fokus till sista året på Stadion och framtiden under de närmaste åren. Våra tidsmässiga resurser är begränsade eftersom vi jobbar ideellt och därför var det en fråga om prioriteringar att lösa de kommande åren främst och i andra hand framtiden i ett längre perspektiv.

Vi har lagt ner och kommer fortsätta lägga ner enormt mycket tid på att göra det så bra som möjligt för oss alla. I allt vad gäller frågor om biljettpriser samt utformning av barer och sektionsplaneringar, liksom transport till/från arenan, krigar vi nu för att Djurgårdspubliken ska få det bästa möjliga i kombination med det som är bäst för Djurgården i sportslig och ekonomisk mening.

Men samtidigt kan vi kan bara agera på det lösa mandat som vi får av det förtroende som ni andra Djurgårdare ger oss. Vi förstår om vissa av er är frustrerade och arga på oss för att vi inte informerat bättre, att några av er kanske till och med anser att vi fört er bakom ljuset. Det har aldrig varit vår mening och det har aldrig varit vårt syfte att hålla något hemligt för våra Djurgårdsvänner. Allt vi gjort har alltid och kommer alltid vara för Djurgården och dess publiks bästa.

Med detta sagt vill vi be om ursäkt för den bristande kommunikationen. Som ideellt arbetande har vi alltid agerat utifrån bästa förmåga, men förmodligen inte tillräckligt bra – vi kan bara be om ert förtroende att få fortsätta vårt arbete och göra det ännu bättre. Å andra sidan har vi också gjort väldigt mycket bra och nyttigt och fört arenafrågan framåt ur ett supporterperspektiv. Det är vi stolta över och vill gärna fortsätta med.

Ett första steg i rätt riktning är att vi kommer att svara på alla frågor med full transparens och ärlighet utan försköningar. Har du några frågor så kan du antingen ställa dessa i kommentatorsfältet nedan eller skicka ett mail till oss: dpa@jarnkaminerna.nu. Frågar ni så svarar vi.

DPA, Djurgårdspublikens Arenagrupp

8 svar to “Uppdatering december 2011”

  1. elguapo4you Says:

    Är dialogen med staden fortfarande lika god?

  2. Oscar Says:

    ”I denna veva brast dessvärre den interna kommunikationen inom DPA och därför har olika delar av DPA haft olika mängder beslutsunderlag att agera och ta beslut utifrån. Vi är inte en homogen grupp […]”

    Vem/vilka i DPAG har fått information om att ÖIP inte var genomförbart på kort- till medellång sikt före medlemmarna fattade beslut/rekommenderade att flytta till SA 2013?

  3. Michael Larsson Says:

    Jag har fullt förtroende för er och måste tacka och hylla er för ert enorma engagemang! Jag är medveten att ni, DIF, DNA med många fler har gjort ert yttersta för att förverkliga detta. Förhoppningsvis är arbetet inte förgäves och vår egen arena står färdig i framtiden.

  4. DIF Södermalm Says:

    Varför lura sig själv att tro att DIF någonsin inom överskådlig tid kommer att lämna Stockholmsarenan? Det kommer naturligtvis aldrig att hända. Staden/Anschutz kommer att även i fortsättningen klämma allt de kan ur ut föreningen när de väl lyckats tvinga oss till plastarenan söder om söder som vi kommer få dela med bajen och monstertruckar.

    Självbedrägeri skadar bara en själv i slutändan, och att inse att någon egen arena aldrig kommer att bli verklighet är ett bittert men nödvändigt piller att svälja. Se hur hockeyn har det. Hovet fyller väl 50 år snart och hur nära ligger en egen arena för hockeysektionen?

  5. Oscar Says:

    Från DIF.se:

    ”Arenautredningen började under året med en grundlig genomgång av ÖIP-förslaget. Detta förslag visade sig innehålla en rad stora utmaningar och det stod tidigt klart för utredningsgruppen att planerna för ÖIP med all sannolikhet inte skulle vara genomförbara.”

    Varför kommunicerades inte detta till supportrarna? Vad ska supportrarna räkna med att DJURGÅRDSPUBLIKENS ARENAGRUPP mörkar respektive kommunicerar?

    Vilka har tagit del av den utredning som visade att ÖIP inte var realistiskt?

    Jag välkomnar ert uttalande om att (från och med nu?) kommer full transparens och ärlighet att råda.

  6. Oscar Says:

    Kommer svaren på frågorna att läggas ut här i kommentarsfältet?

  7. DPA Says:

    Svar till elguapo4U:

    Vi förstår att din fråga är retoriskt ställd med ett visst mått av ironi. Samtidigt så finns det förtydliganden som måste göras för att förstå helheten.
    – Det är inte i första hand staden som omöjliggjort projektet i dagsläget och dialogen är de facto god vilket vi förhoppningsvis får se frukt av framöver (men även ser på Hjorthagen redan)
    – det är vår egen svaga ekonomi och det finansiella läget som sätter stopp för arenaplanerna i kombination med
    – ökade byggkostnader, svårigheten att bygga i en nationalstadspark och en stark opinion
    Det går naturligtvis inte att sticka under stol med ett visst mått av besvikelse att staden inte hjälpt oss driva på frågan, men å andra sidan så har man heller aldrig lovat att göra det. Det enda man lovat är att bistå med mark om vi löser alla frågor kring detta – något som visat sig vara omöjligt.

    Svar till Oscar:
    Din fråga är å ena sidan mycket enkel å andra sidan mycket komplex. Det korta svaret är att vi inte under några omständigheter kommer att hänga ut enskilda medlemmar på grund av missförstånd och bristande tid när vi alla jobbar ideellt och för Djurgårdens bästa.
    Man kan säga att medvetandegraden skiftade kraftigt samtidigt som vi alla, från dag ett, varit medvetna om hur oerhört svårt projektet skulle vara att ro i land. Som vi skriver i vår text så försöker vi hela tiden att väga känslomässiga aspekter (vilket väger mycket tungt när man är supporter) mot ett pragmatiskt förhållningssätt och rationellt granskande av utmaningar och möjligheter.
    Eftersom Djurgården själva inte visste och att beslutet inte var fattat när man tog beslutet för Stockholmsarenan 2013 så kunde inte heller vi veta med säkerhet. Däremot visste de flesta av oss att ”Nya ÖIP” skulle bli mycket svårt att genomföra, svårare än vi tidigare trott, och att hoppet till stor del nu låg på ett nytt spår kring Storängsbotten.

    Vi har lagt ner 5 år av ideellt arbete på att utreda arenafrågan för Djurgårdens räkning och vi är, för att vara diplomatiska, oerhört besvikna över att behöva skjuta upp detta på obestämd framtid. Men vår samlade bedömning är att detta är det bästa (givet alla förutsättningar) för Djurgårdens Publik.

    Svar till Michael Larsson

    Tack för dina värmande ord. Vi är sjävklart inte mer än människor och uppskattar naturligtvis lite berömm då och då. Samtidigt, och det tåls att upprepas, är vi självkritiska och kommer om/när vi får möjlighet att genomlysa vårt eget arbete för att kunna vara bättre rustade när det är dags igen. Vår agenda är solklar – Djurgården och dess publik ska ha, förtjänar och vinner på att ha en egen arena under rätt förutsättningar och det kommer vi att fortsätta arbeta för.

  8. dpag Says:

    Svar till DIF Södermalm:
    Självbedrägeri är naturligtvis alltid farligt och ett påtagligt problem när man jobbar med något som är så oerhört känsloladdat och ligger nära om hjärtat. Vi upprepar oss lite här, men vi försöker och strävar alltid efter att väga rationella och logiska beslut mot känslomässiga värderingar. Det är en svår balansgång som görs med ständiga avvägningar.
    Vår uppfattning är, likt Djurgården Fotbolls, att förutsättningarna för en egen arena inte finns just nu. Däremot så kommer vi inte att ge upp vårt arbete och så snart möjligheterna ges så kommer vi på nytt att återuppta vårt arbete för en egen arena. Om det sker imorgon, om ett år eller fem år är omöjligt att sia om. Det vi kan konstatera är att den linje vi arbetar efter är glasklar – vi tror på en egen arena både ekonomiskt och praktiskt.
    Tills den dagen så ska vi göra det bästa för att vår vistelse på Stockholmsarenan blir så bra som möjligt.

    Svar till Oscar:
    Transparens och rapportering i realtid är för oss två vitt skilda saker. Vi mörkar ingenting och är ärliga med våra beslutsunderlag och rekommendationer.
    Allt vårt arbete sker på det mandat som Djurgården Supportrar, om än löst definerat, ger oss. Om det förtroendet inte finns så är det omöjligt för oss att fortsätta vårt arbete. Vi välkomnar alla åsikter och personer som vill hjälpa till och bidra.
    Det är tyvärr så att en del information som vi får/har fått till oss helt enkelt inte kan återges direkt eftersom det kan/har kunnat skada pågående processer och förhandlingar. Vi kan inte heller rapportera all information på detaljnivå eftersom vi alla jobbar ideellt och det skulle helt enkelt ta för lång tid. Däremot kommer vi att besvara alla direkta frågor i största möjliga mån.
    Det vi däremot inte kommer att göra är att redovisa medlemmarnas olika åsikter i frågan. Vi jobbar som en grupp och tar våra beslut demokratiskt. Därför är det gruppen och inte individen som är det viktiga. Misstag i vår interna kommunikation har begåtts, men med facit i hand hade vi inte fattat ett annat beslut om vår rekommendation. Vi hoppas på din och andras förståelse för detta.

    Alla frågor som kommer till oss kommer att publiceras och besvaras.

Lämna en kommentar